Horvátország

Az Adriai-tenger a legkedveltebb célpont Európában. Páratlanul gazdag szigetvilága, fejlett a hajós infrastruktúra, illetve a remek kulturális programok és a gasztronómia is mellette szólnak. Magyarországhoz pedig még közel is van .

Horvátországban hónapokig lehet hajózni anélkül, hogy kétszer ugyanabba az öbölbe mennénk, de azért 1 hét alatt is elég jó ízelítőt tudunk adni a hajózás szépségeiből, a dalmát életérzésből és gasztronómiából. Csodaszép kék öblök, varázslatos hangulatú halászfalvak, történelmi emlékek és kiváló éttermek várják a hajóval érkezőket.

A szezon május elejétől szeptember végéig tart, ilyenkor a tengerben lehet fürdeni, süt a Nap és strandidő van. Áprilisban és októberben is lehet már/még bőven hajózni, ilyenkor jóval kedvezőbbek az árak, a kikötőkben is kisebb a tömeg, de esténként lehűlhet az idő, szükség lehet egy pulóverre.

Részletes Program

A horvátországi hajóbérlés – csakúgy, mint az apartman kiadás – jellemzően szombattól-szombatig tartó ciklusok szerint zajlik, különösen főszezonban (június-augusztus), így ehhez érdemes alkalmazkodni tervezésnél.

Jellemzően van infrastruktúra, így szinte minden nap választhatunk, hogy kikötőben alszunk, élvezve a reggeli séta és a kávézók lehetőségét, vagy egy öbölben a hajó tetejéről nézzük a felkelő Napot.

1. nap
A kikötőben ebéd után találkozunk. Kényelmes bevásárlás a hétre, hajóátvétel, beköltözés a hajóra, hangolódás. Délután hajózunk ki, és egy közeli öbölben töltjük az első éjszakát. A Kék-lagúna kristálykék vizében fürdeni, majd a naplementét a hajóról nézni, tökéletes kezdés egy horvátországi hajós nyaraláshoz.

2. nap
Célunk Vis. A sziget már az ókorban is stratégiai fontossággal bírt, az újabb időkben csak Jugoszlávia felbomlásával vált látogathatóvá. Azóta azonban remek turisztikai célpont lett. Robogóval vagy kerékpárral is be lehet járni a szigetet, romantikus öblei pedig tökéletes célpontok tengeri kajakkal. Kiváló éttermek, fagyizók és halpiac kényezteti a gasztronómia iránt érdeklődőket.

3. nap
Délelőtt meglátogatjuk a Zöld-barlangot, majd Lastovo nemzeti parkja felé vesszük az irányt. Egy apró kis öbölben állunk meg éjszakára, közvetlenül egy tengeralattjáró bázis szomszédságában. A szigeten érdemes sétálni egy nagyot, az öblökben lehet kajakozni, SUP-ozni. A kis falu éttermében a környék legjobb vanília fagyis palacsintáját készítik. Ez a nap a gondtalan pihenésé.

4. nap
Úti célunk Mljet. Rövid megállót tartunk egy apró homokzátonyon, ami Dalmácia egyik legromantikusabb strandját rejti. Mljet remek éttermekkel vár minket, és egy varázslatos belső tóval, amit körbe lehet – és érdemes is – kerékpározni. A kajakozás és a SUP itt sem maradhat ki.

5. nap
Rövid távot teljesítünk. A közeli Badija szigetéhez megyünk, ahol a kolostor körül szabadon sétáló szarvasokkal barátkozunk, majd este kellemes sétát teszünk a szemközti Korcula történelmi városában. Korculát már ie. 20000 környékén lakták, amiről a rendkívül gazdagon megmaradt leletek is árulkodnak, de központi elhelyezkedése miatt egész történelme mozgalmas volt. Ennek nyomait megtaláljuk az egész szigeten. Az ókori maradványok és középkori templomok között naplemente után is érdemes sétálni. Végül vacsorázhatunk a város számtalan éttermének egyikében, de akár a hajón is.

6. nap
Korán indulunk, mert napi célunk Hvar, ahol megnézzük a város főterén frissen átadott kortárs művészeti kiállítást és az elképesztő aprólékossággal kidogozott, tökéletesen működőképes hajómaketteket. Majd felsétálunk a várba, ahonnan páratlan panoráma nyílik az Adriai-tengerre. Szemközt, csak egy kőhajtásnyira van Palmižana békés öble, ahol éjszakánkat töltjük. A szigetnek ez része botanikus kert. Itt az apró pizzériától – a kortárs művészeti kiállításként és művésztelepként is funkcionáló – Meneghello éttermen keresztül, Dalmácia legmenőbb luxus bárjáig számtalan lehetőség közül választhatunk, mielőtt a hosszú napot kipihenjük a hajón.

7. nap
Utolsó éjszakánkat a Brač sziget végében található Sesula öbölben töltjük. Innen 10 perc alatt kényelmesen át lehet sétálni Maslinica városába, aminek még a dalmát szigetvilágban megszokott kisvárosok között is egyedi hangulata van. Érdemes körbesétálni a kikötőt, majd az utolsó tengeren töltött esténk naplementéjét az öbölbeli étterem teraszáról megcsodálni egy pohár helyi bor társaságában.

8. nap
Korán reggel vitorlázunk vissza az indulási kikötőbe hajóleadásra. Legkésőbb délelőtt 10 óra körül indulunk hazafelé, hogy az otthon maradtaknak már vacsora közben mesélhessünk egész hetes élményeinkről.