Gyakran Ismételt Kérdések

Mit fogunk csinálni? Mikor mehetünk? Mit vigyek? Mit eszünk? Gyerek jöhet? És kutya? Oltások, gyógyszerek? Mennyibe fog kerülni? Megannyi kérdés és persze a válaszok is. Alább.


Jó, de mit csinálunk egy hétig a hajón?!

Mindenki ezt kérdezi, aki még nem volt hajózni. (Egyébként az is, aki már volt, de max fél-egy napos balatoni túrán.) A válasz roppant egyszerű: semmit és mindent egyszerre, azaz nyaralunk.

Egy úszó, tengerparti apartmanban lakunk, aminek minden szobája a tengerre panorámás. Néhány lépés a szintén panorámás terasz és a strand. A hajó tetején kortyolgatjuk a reggeli kávét a felkelő napban gyönyörködve, és isszuk az esti bort amikor lemegy a nap. A kettő között pedig strandolunk, kirándulunk a parton, várost nézünk, friss tengeri halat sütünk a konyhában és persze valamennyit utazunk a két, esti alvásra kijelölt pont között, miközben élvezzük a hullámokat, a szelet és a körülöttünk ugráló delfineket.

Szóval ezt. Egyszerre semmit, amikor csak ülünk és egy pohárral a kezünkben csodáljuk a természetet és mindent, amikor egy pici családi étteremben a parton vacsorázunk valami igazán különlegeset. Nyaralunk úgy, ahogy csak azok a kiválasztottak teszik, akik mertek belevágni.

Mikor lehet menni?

Horvátországban és a Földközi-tenger térségében a hazainál lényegesen hosszabb a szezon. Természetesen a június-augusztus a főszezon, de májusban már jellemzően jó idő van és októberben még bőven lehet hajózni. Versenyzők és kicsit elszántabb kalandorok azonban április elejétől november közepéig kihasználhatják a csendesebb kikötők, a jobb szelek és a kedvezőbb árak nyújtotta lehetőségeket.

Az egzotikus tájakon teljesen más a helyzet.

A Karib-tengeren novembertől március végéig tart a hajós szezon, a májusban kezdődő hurrikán szezonban nem megyünk.

Thaiföldön szintén novembertől március végéig húzódik a főszezon, de itt gyakorlatilag egész évben lehet hajózni. Az esős évszakban azért több a kihívás, mert bár ugyanolyan meleg van (a víz is meleg), de rendszeres az erősebb szél és a sok csapadék.

Meddig tart egy túra?

Horvátország közel van, ezért ritkábban merül fel igény arra, hogy a hajózáson kívül is legyenek programok. Persze, ha mégis, minden térségben tudunk előtte és utána fél-egy napos programokat is szervezni.

Azonban – a „ha már olyan messzire utazunk” faktor miatt – a karibi térségben és Ázsiában is jellemzően 2 hetes programokat szervezünk, amiből 1 hét maga a hajós program és előtte-utána néhány nap ráhangolódás, levezetés és persze az ezzel járó kulturális programok.

Mit kell vinni a hajózáshoz?

Fürdőruha, törölköző – hangzik az egyszerű válasz, és valóban nem is kell feltétlenül sokkal több. Érdemes hoznod még egy túracipőt (esetleg rögtön abban is utazni), napfény ellen sapkát, szemüveget, napkrémet és néhány váltás ruhát a parti programokhoz. Indulás előtt mindig adunk ajánlott csomagolós listát, helyben pedig bevásárló listát, amit az adott túrára optimalizálunk.

Lehet-e / érdemes-e hozni gyerekeket?

Lehet és érdemes is. Jellemzően iskolás kortól már az egzotikus tájakon is feltalálják magukat, élvezik a hajózást és a természetet is. A hajót fel lehet szerelni biztonsági hálóval, és kérhető gyermek méretű mentőmellény.
Ha már tudnak úszni, akkor a sznorkelezés a korallzátonyokon felejthetetlen élmény lesz számukra, ha pedig még nem tudnak, tutira meg akarnak tanulni.

Mit eszünk?

Ez egyéni preferencia kérdése. A hajók fel vannak szerelve teljes értékű konyhával, gázfőzővel, sütővel és elég hűtőszekrénnyel, illetve tárolóhellyel, hogy hetekig lehessen főzőcskézni.

Bárhol hajózunk, tudunk (vagy legalábbis próbálunk) halat fogni, javaslunk helyeket a családi étteremtől, a street foodon keresztül, a fine diningig.

Bármilyen nagy hajóval is megyünk és bármilyen tágas is a konyha, azért ahhoz kevés, hogy 8 ember külön intézze az étkezéseket. Ezért – és ez egy praktikus hajós hagyomány – közösen főzünk és eszünk. Indulás előtt egyeztetjük a menüt, és tekintettel vagyunk azokra, akiknek speciális igényeik vannak, legyen az akár vegetáriánus vagy diétás étrend.

Költőpénz

Az előre tervezett programokat elég jól be tudjuk árazni. Tapasztalatból tudjuk, hol mennyiből lehet bevásárolni egy hétre. A jellemző, menet közben felmerülő költségekre (étterem, taxi, stb.) is elég jó becslést tudunk adni, így ritkán bukkannak fel váratlan költségek. A közös éttermi vacsoráknál és vásárlásoknál nem erőltetjük egymásra a legdrágább pezsgőket.

Oltások, gyógyszerek

A jelenleg általunk látogatott helyekre nem kell semmilyen extra oltás vagy speciális egészségügyi felkészülés. Mindenhol van európai (vagy még jobb) gyógyszer kínálat, de persze a szokásos gyógyszereket érdemes elhozni az útra.

Kisállatok

Ez elsősorban a társaságon múlik. Ha az útitársak elfogadják, akkor a legtöbb helyen lehet olyan hajót bérelni, ahol – extra díj fejében – fedélzetre engedik a kisállatokat. Természetesen meg kell oldani a repülőutat és a szállásokat is. Partnereinken keresztül mi is szívesen segítünk a szervezésben.


OK, menjünk! De mennyibe fog ez kerülni?

Jogos kérdés. Mivel minden utat egyedileg szervezünk, a résztvevők igényeihez alkalmazkodva, ezért nincs egységár. Azért persze nagyságrendet lehet mondani.

Az egzotikus célpontokon olyan katamaránokkal megyünk, amelyeken legalább 4 franciaágyas kabin van, saját fürdőszobával. A hajókon felszerelési elem a vízkészítő, a napelem, a generátor és sokszor a klíma is (bár ez utóbbit nem nagyon kell használni).

Egy kabin, ahol két fő tud kényelmesen aludni, kb. 2500 euró. Ehhez jön még a repülőjegy, a parti szállások és persze az étel, ital, illetve az esetleges fakultatív programok költsége.

Az európai célpontokon jellemzően lényegesen nagyobb a hajókínálat, élesebb a verseny, így az árak is kedvezőbbek. Általában van valamilyen kikötői infrastruktúra, ezért nincs szükség feltétlenül jobban felszerelt (vízkészítő, generátor) hajókra sem. Így itt már 1500 euró / kabin ártól tudunk utakat szervezni.


Bármilyen további kérdés merül fel, az alábbi kapcsolati űrlapon, telefonon vagy Messengeren is szívesen válaszolunk.