Karib-tenger

A Karib-tenger éghajlata, páratlan természeti kincsei, gazdag és kalandos történelme, és a világ minden részéről összeverődött lakossága révén számos legenda szülőhelye. Nevét a karib indiánok törzséről kapta, akik itt éltek, amikor az európai feldefezők megérkeztek a XV. század végén. Az első hódítók megérkezése óta sok idő telt el és csak a XVIII. század végén kezdték el turista célpontként is – elsősorban az angolok és a hollandok – használni a szigeteket. Az 1900-as évektől keződően lendült fel jelentősen a turista forgalom, és az utazási lehetőségek bővülésével dinamikus fejlődésnek indult az iparág. Ma már a térség elsődleges bevételi forrása az idegenforgalom. Annak ellenére, hogy jellemzően egy kalap alá vesszük a térséget, minden sziget egy külön világ. Legtöbbször más kultúrából származó népek lakják, más nyelvet beszélnek és más világot építettek maguk köré.

Hónapokig lehet utazni a szigetek között amik nagyon más világot kínálnak a hétköznapi utazóknak, és a hajósoknak. Túráinkon a népszerű célpontok mellett felfedezzük, az eldugott kis öblöket, a lakatlan szigeteket, és azokat a csodálatos korallzátonyokat amelyek Jacques Cousteau kedvenc merülőhelyei voltak. Megmásszuk a vulkánokat, vízesésekben fürdünk, tengerész kocsmákban barátkozunk az itt összeverődött földkerülő utazókkal, megismerjük a helyi kultúrát, bálnákat delfineket és cápákat figyelünk meg, és óriás teknősökkel úszunk. Mindezt olyan vizeken, ahol a hajózás gyakorlatot és felkészültséget kíván, igazi tengerészeket nevel, és életreszóló élményt nyújt mindenkinek, aki egyszer belekóstol.

Részletes program

Érkezés pénteken, hivatalos program szombat reggeltől.

Az alábbi útiterv rugalmasan változik a csoport igényeihez, az időjáráshoz, vagy az éppen aktuális helyi körülményekhez igazítva. Éppen ezért van benne legalább 1 nap tartalék arra az esetre, ha valahol +1 napot szeretnénk időzni.

Minden nap a hajón reggelizünk és ebédelünk. Az árak leginkább európaiak, de akadnak olcsóbb helyi éttermek, és bőven találunk különlegességeket is, ezért vacsorára akár parton is van többnyire lehetőség, de önállátásra is berendezkedhetünk. A lakatlan szigeteken, ahol nincs étterem, a magunk által fogott halakat sütjük meg grillen vagy tábortűz mellett a parton.

Hónapokba telik a térséget bejárni, de kényelmesen fel lehet osztani 7-10 napos szakaszokra. Példaként mutatunk 2 programtervet, az első egyfajta bemelegítés a karibi világba, a második egy komolyabb túra, hosszabb hajóutakkal és még izgalmasabb látnivalókal.

Guadeloupe

1. nap
Budapest – Párizs – Point a Pitre repülőút. Késő délután érkezünk meg, elfoglaljuk a szállodai szobákat, kényelmes vacsora, séta a tengerparton és akklimatizálódás.

2. nap
Akklimatizálódás, strand. Ismerkedés a környékkel, néhány helyi látnivaló, este street food vagy éttermi vacsora, zene és tánc.

3. nap
Hajóátvétel, bevásárlás, kabinok elfoglalása. Délután kihajózás egy közeli lakatlan sziget kis öblébe, vacsora a hajón.

4. nap
Korán indulunk, első utunk a Cousteau reserve -be vezet. Az egészen különleges Pigeon Island korall-zátonya igen kedvelt a búvárok és a sznorkelezők körében. Este igazi karibi buli a parton levő bárok valamelyikében. Vacsora a hajón vagy étteremben.

5. nap
Ebben az időszakban vonulnak el a bálnák északról délnek, éppen itt Guadeloupe mellett. Ezért reggel korán bálnanéző túrára indulunk. A nagyjából 3-4 órás program után hajónkkal Les Saintes -et vesszük célba, ahol egy hangulatos öbölben töltjük az éjszakát. De előtte még sétálunk egy kellemeset az aprócska faluban és megnézzük a Napolen erődöt. A naplementét érdemes a hegy tetejéről nézni, majd este elvegyülni a helyi kocsmák forgatagában. Itt igen sok utazóval találkozni, érdemes nyitott szemmel járni, és sokat beszélgetni.

6. nap
Kényelmesen ébredünk, kipihenve az előző éjszakát, és reggeli után egy rövid hajózás vár ránk Marie Galant szigetére, ahol a szigetcsoport egyik legszebb fehérhomokos strandját találjuk pálmafákkal, és naplementekor a partra igyekvő óriásteknősökkel. A sziget fővárosának remek helyi piaca van, no és persze a partmenti bárokat is érdemes meglátogatni.

7. nap
Marie Galanton több rumlepárló üzem van, egy könnyű délelőtti túra keretében meglátogatjuk az egyiket, ahol kóstolni és vásárolni is lehet a helyi készítményekből. Visszafelé pedig meglátogatjuk a sziget egykori leggazdagabb családjának birtokát, ami ma már múzeumként szolgál. A délelőtti program után kényelmesen áthajózunk a szigetcsoport legkeletibb pontjára, az Atlanti óceán-ban fekvő aprócska korallzátonyra. Ez a mesés hely, utazásunk legkülönlegesebb pontja. Itt óriásteknősökkel úszunk, naplementééig sznorkelezünk, az apró szigetet körbesétálva megcsodáljuk a gazdag helyi növény és állatvilágot. A világító torony közeléből pedig az elképesztő óceáni panorámát. A sziget homokos partján, a pálmafák alatt remek lehetőségünk van grillezni és élvezni a naplementét.

8. nap
Ez egy lazulós nap. Egész nap strandolás és sznorkelezés a méretes korallzátonyon. Nem lehet betelni a hihetetlenül változatos élővilággal, a rengeteg külöböző hallal, a hajó körül úszkáló rájákkal és óriás teknősökkel, vagy a part mentén cirkáló citromcápákkal.

9. nap
El kell hagynunk ezt a különleges mesevilágot és elindulunk visszafelé Guadeloupe -ra. Út közben megállunk meseszép öblökben és kiváló homokos strandokon. Estére helyi streetfood különlegességeket tartogatnak a parti bárok.

10. nap
Hajóleadás kipakolás és átköltözés egy szállodába. Délután medence, strand, pihenés.

11. nap
Egész napos Jet Ski túrára indulunk. Az itteni járművek 2 személlyel is elképesztő tempóval száguldanak keresztül a nyílt tengeren. Majd lassan átcsorgunk egy mangrove erdőn, meglátogatunk néhány lakatlan szigetet és egy madár rezervátumot. Félúton ebédelünk, de estére garantáltan kidőlve érkezünk vissza a szállodába. Jól fog esni a pihenés és az esti városi séta.

12. nap
Laza napot iktatunk be. Autóval járjuk be Guadeloupe néhány látványosságát, a sziget végében levő csodálatos sziklákat, a természetes tengeri jacuzzit, a helyi piacokat és streetfood helyeket.

13. nap
Egész napos kirándulásra indulunk. Megmásszuk a La Soufriere vulkánt, és belenézünk az izzó belsejébe. Visszafelé teszünk egy kitérőt, hogy megálljunk a csodálatos vízesésekben fürdeni. A túra legvégén kipihenjük magunkat a vulkán által éppen kellemesre melegített patak vizében.

14. nap
Nincs más dolgunk, mint csomagolni, egy utolsó városnézést beiktani, és beszerezni a kötelező ajándékokat mielőtt elindulunk hazafelé.

Vissza a túrákhoz